szürkebarát

Szürkebarát világnap

🍇🌍 Május 17, 2024-ben ma ünnepeljük a Szürkebarát világnapját, amit Pinot Gris, Pinot Grigio és Grauburgunder neveken is ismerünk. Ez a szőlőfajta valójában a Pinot Noir mutáns klónja, és közvetlen rokona a Pinot Blancnak. Burgundiában már évszázadok óta ismerik, innen a XIV. században került Magyarországra.

 


🌱 Világszerte 44 000 hektáron termesztik, az olasz Veneto és Friuli-Venezia Giulia régiók, az amerikai Oregon és Kalifornia államok, valamint Németország Baden és Pfalz tartományai szerepelnek a legjelentősebb termelők között. Hazánkban is fontos szerepet tölt be a termesztése, 1720 hektáron, a legfontosabb termőterületek között Badacsony és Mátra szerepel.

 


🏞️ Sajnos a szocializmus idején tömegtermelési célokra is felhasználásra került, ami csökkentette népszerűségét. A Pinot Noir rokonaként a bogyók színe a rózsaszíntől egészen a rubinig terjed. Noha ez a “pinkesedés” néha nemkívánatos lehet, egyes termelők szándékosan meghagyják ezt a jelenséget a bor palackozásakor. Emellett a Pinot Gris népszerűségét növeli, hogy narancsbor készítésére is alkalmas.

🍷 Felhasználása számos tényezőtől függ, beleértve a művelési módot is. Ennek megfelelően könnyed, egynyári bortól a testesebb, akár 4-5 évig érlelt borokig terjedhet a skála. Korán érő fajta, mely általában közepes testtel rendelkezik, és az elkészítéstől függően alacsonyabb vagy magasabb alkoholtartalommal és édességgel rendelkezik, közepes savakkal.

 


🍏 Az ízjegyek gazdagok és aromásak, a fehér húsú barack, alma, citromhéj, sárgadinnye, nyers mandula és zúzott kavics jegyeivel. Ételhez párosítva kiváló választás szárnyasokhoz, halételekhez és könnyedebb sajtokhoz.

 

💬 Írd meg Instagram kommentben a kedvenc Szürekbarát élményed!

Képek: Vinum Voyage

Szakmai konzulens: Trembeczki Attila 

Vissza a blogba