Szent Márton és a Bor Kapcsolatának Története

Szent Márton és a Bor Kapcsolatának Története

Márton nap, a szőlő és a bor ünnepe. A hagyomány szerint ezen a napon a must (friss szőlőlé) borrá változik, megkoronázva a szüreti időszakot.

Márton napja nem csupán egy boros ünnep, hanem egyfajta kulturális rendezvény is, amelyet a jó bor és a baráti együttlét jegyében ünneplünk. A borászatokban az újbor kóstolása hagyomány, amely az év természeti változásaira emlékeztet bennünket.

2023. évi Márton-napi újborok

Az évszázadok során számos legendával és mitológiával fonódott össze a bor és a szőlő. Arthur George, a "The Mythology of Wine" című könyve feltárja ezeket a történeteket és a bor kultúrájának mélyebb értelmezését. A történet rövid összefoglalója következik.

Szent Márton, a borkultúra leghíresebb védőszentje, kulcsfontosságú szerepet játszott Gallia borkultúrájában. Egy katonatiszt fia, aki a római hadseregben szolgált, akinek az élete teljesen megváltozott, amikor egyszer Galliában lovagolt egy téli napon. Egy fázó koldussal megosztotta vörös köpenyét, aminek következtében egy mély álomban találta magát, ahol Jézus dicsérte a könyörületességét.

Miután 18 évesen megálmodta Krisztus jelenését, Márton megkeresztelkedett, otthagyta a hadsereget, és szerzetes lett. Makacs vonakodása ellenére ő lett Caesarodunum (később Tours) püspöke, ezt a rangot nem kívánta elfogadni, ezért megpróbált elmenekülni. Márton legendás menekülése közben egy libaólban próbált elrejtőzni, így vált a liba az egyik szimbólumává, és így alakult ki a Szent Márton napjának szentelt libasütés hagyománya.

Tours-ban a monasztikus szőlőültetvények felett őrködve Márton hozzájárult a szőlészet fejlődéséhez. Legendák szerint neki köszönhető a Chenin Blanc kifejlesztése és a vouvréi szőlőültetvények alapítása. A hagyományos alacsony támrendszer kialakítását is neki tulajdonítják a Loire-völgyben, ezt egy olyan mese ihlette, amelyben egy szamár egy szőlőtőhöz volt kötve.

Pieter Bruegel The Wine of Saint Martin's Day

Festmény fotó forrás: Wikipedia

Márton borkapcsolata csodákkal folytatódott, például a boroskannák csodálatos feltöltődésével, ha azokat sírja mellé helyezték. Szent Márton napja, november 11., az új évjáratú bor ízlelgetésének napja, melynek hagyománya átterjedt a művészeti alkotások világába is, ilyen műalkotás például Pieter Bruegel "Szent Márton bora" című festménye.

Szent Márton napjának ünnepi hangulata, ami az advent előtt zajlik, egyfajta előjátékává vált az ünnepi időszaknak. Ironikus módon a "Szent Márton betegség" kifejezés a részegséget jelölte, és Márton neve így szóalakká vált, jelentése pedig "iszogatás". Luther Márton, akit a szent után neveztek el, irónikus módon a reformációt indította el, ami kedvezőtlenül érintette Európa boriparát.

 

Forrás: Arthur George "The Mythology of Wine"

Márton-napi újbor kóstolás

Kóstolj te is Márton napi újborokból, ünnepeld a szüretet és élvezd a borok gazdag világát! 

Vissza a blogba