Rajnai rizling világnap, március 13.

Rajnai rizling világnap, március 13.

🍾👏🏼 Ma ünnepeljük a rajnai rizling világnapját!


🍇🌱 A rajnai rizling a hűvös, maximum a mérsékelt klímát kedvelő aromatikus fehérszőlő fajta. Természetesn magas savtartalma és botrytis érzékenysége miatt kiemelkedően magas minőségű édesborok készítésére alkalmas, de száraz borai is legendásak. Ma világszerte termesztik és kedvelik sokszínűsége miatt. 


🍏🍋 A szőlő szüreteléskori érettségétől függően illat- és ízjegyei a zöld gyümölcsöktől - mint a zöldalma, citrusok - az egészen érett gyümölcsökig terjed, mint például az érett barack vagy a trópusi gyümölcsök. 


🍾🕰️ Magas savtartalmának köszönhetően a legmagasabb minőségű rajnai rizlingek akár évtizedeken keresztül is érlelhetőek palackban. Ekkor alakulnak ki igazán mézes és petrolos illat- és ízjegyei. 


🌍🇩🇪 Legjelentősebb rajnait termelő ország ma Németország, azon belül is Mosel, Rheingau és Pfalz régiók. Németország mellett Franciaország és Ausztrália is élen jár a fajta termelésében és minőségi rajnaik készítésében. A magasabb maradékcukrú rizlingek jól parosíthatóak fűszeres indiai vagy ázsiai ételekkel, de kacsa, disznó, bacon és rák mellé is nagyon jól passzolnak.

 

Vissza a blogba