Kép két furmintról, az egyik a Balassa Pince, a másik a Kreinbacher pince borai.

Furmint Világnap, minden február első csütörtöke

Ma ünnepeljük a furmint szőlőfajta világnapját! Bár pontos eredetéről keveset tudunk, egy biztos: Magyarországon találta meg otthonát. 

Kép két furmintról, az egyik a Balassa Pince, a másik a Kreinbacher pince borai.

 

A furmint egykoron kulcsszerepet játszott a Kárpát-medencében, és ma is megtalálható a szomszéd országokban, például Szlovéniában, Szlovákiában, Horvátországban és Ausztriában is. Ma Magyarországon Tokaj-Hegyalján, a Balaton-felvidéken és Nagy-Somló borvidékeken érzi legjobban magát, de megtalálható Egerben is. A fajta története egészen a 14. század köré nyúlik vissza, és az első természetesen édes bor készítésének születését is neki köszönhetjük. Nyelvészek szerint a „furmint” név francia jövevényszó, amely a latin „frumentum” („gabona”) szóból származik.

Kép két furmintról, az egyik a Balassa Pince, a másik a Kreinbacher pince borai.

 

A furmint rokona a rajnai rizlingnek és a chardonnaynak. Sajnálatos módon, mint számos más szőlőfajta, a furmint is megérezte a rendszerváltás előtti időket, de mára visszanyerte régi fényét, és büszkén képviseli Magyarországot nemzetközi szinten is. 

Fotó három palack aszúról.

 

A fajta rendkívül sokoldalú, és minden kategóriában lenyűgöző borokat kínál. Legyen szó csendes, száraz borról, édes borról, pezsgőről vagy éppen botritizált nemesborokról, mint a szamorodni vagy az aszú, a furmint minden kategóriában gyönyörűen helytáll. A fajtából készült csendes, száraz bor jellemző illat- és ízjegyei közé tartozik a citrom, a zöld alma, a birsalma, a barack, a füst. Elkészítési módjától függően szárazsága a változik, azonban minden esetben magas sav, nulla tannin, közepes alkohol és könnyű test jellemzi. 

A furmint fajta jellemzői.

 

Ünnepeljük együtt ezt a különleges fajtát!🍇

Vissza a blogba