A képen egy francia kistermelői Champagne látható, körülötte az italra jellemző illat és ízjegyek jelennek meg.

December 31, a Champagne Világnapja

🍾December 31, a Champagne világnapja

A Champagne Franciaországból, Champagne tartományból származik, kialakulását Dom Perignon (1638-1715) bencés szerzetes nevéhez kötik. A régió területe 34 000 hektár, évi termelése meghaladja a 300 millió palackot. Champagne-nak kizárólag az ebben a régióban termelt és megfelelő eljárással készített pezsgőket hívhatjuk.

A képen egy francia kistermelői Champagne látható, körülötte az italra jellemző illat és ízjegyek jelennek meg.

🍇Az ital elkészítéséhez a méthod traditionnelle és hét szőlőfajta alkalmazható, a három leggyakrabban használt fajta a Chardonnay, a Pinot Noir és a Meunier. 

A nemcsak a Champagne készítéséhez használt és meglehetősen összetett tradicionális eljárás a következő lépésekből áll.

  1. Elsődleges erjesztés🫧

A cél egy magas sav- és alacsony alkoholtartalmú, csendes alapbor elkészítése.

  1. Házasítás/Assemblage💍

A konzisztens minőség és az adott pezsgőházra jellemző stílus előállítása. A házasítás itt különböző fajtákra, ültetvényekre és évjáratokra is vonatkozik.

  1. Másodlagos/palackos erjesztés🫧

Liqueur de tirage, magyarul tirázslikőr kerül a palackba, ami egy cukorból, élesztőből és derítő anyagból készült “koktél”. A palackot ezután koronazárral ideiglenesen lezárják és beindul a másodlagos erjedés. Kialakul a széndioxid, az alkohol, a seprő, illetve az elhalt élesztőcellák, melyek üledékként jelennek meg a palackban.

  1. Érlelés/autolízis🍞

Az elhalt élesztőcellák lebomlanak és integrálódnak a borba. Ennek tipikus aromái a keksz, birós, kenyérhéj, pirítós, füst, mogyoró és a mandula. Ez a folyamat akár 10 évig is eltarthat, nem évjáratos Champagne esetében min. 15 hónap.

  1. Rázás🫨

Az üledék a palack oldaláról annak nyakába jut. Ezt vagy a pezsgőmester teszi kézi forgatással vagy gépesített formában történik. 

  1. Degorzsálás🚿

Az üledék eltávolítása. A palack nyakát lefagyasztják, majd a palackban uralkodó nyomás segítségével kilövik az üledék-dugót. Ezzel óhatatlanul is távozik valamennyi pezsgő a palackból, amit pótolni kell.

  1. Likőrözés/dosage💉

Liqueur d’expedition vagyis az expedíciós likőr hozzáadása a pezsgőhöz. Ez a keverék bor és cukor elegye, ezzel állítják be a pezsgő végső szárazságát és pótolják a degorzsálásnál keletkezett veszteséget.

  1. Pihentetés💤

Utolsó pihenés mielőtt a kész ital a fogyasztóhoz kerül.

A képen a méltán híres Piper Heidsieck Champagne látható, amit az italra jellemző illat és ízvilágú ételek vesznek körbe, mint a kenyér, az alma, a körte és a dió.

 

KĂ©pek: Vinum Voyage

Szakmai konzulens: Trembeczki Attila 

Vissza a blogba