A képen három Tokaji Aszú látható, balról jobbra haladva a Zsirai pince, a Juliet Victor pince és a Máriásy pince tételei. A háttérben pár gyümölcs látható, amik jellemzőek az Aszú illat és ízjegyeire.

December 10, a Tokaji Aszú Világnapja

⭐️December 10, a Tokaji Aszú világnapja. A legtöbbször furmintból készült ital természetes édességével és az ezt ellensúlyozó magas savtartalmával hívja fel magára a figyelmet. Erről a több, mint 400 éves csodáról számos feljegyzés szól, az egyik legkorábbi 1630-ból maradt ránk, miszerint Szepsy Lackó Máté, a Rákóczi család lelkésze az Oremus nevű dűlőben ekkor készítette el az első aszút.

Kép három palack Tokaji Aszúról, balról jobbra a Zsirai Pince, a Juliet Viktor pince és a Máriásy pince tételei. Háttérben pár gyümölcs amik az italra jellemző íz- és illatjegyeket hordoznak.

🏆Az aszú hírnevét és minőségét sajnos a kommunizmus megtépázta, azonban mára újra reneszánszát éli. Ezt az újjászületést 2002-ben az UNESCO is elismerte, amikor világörökségi helyszínné nyilvánította Tokaj régiót. 


🐣Az aszú volt az első olyan bor, amelyet tudatosan botritizált vagy “nemesen rothadt” szőlőből készítettek, a rajnai és a Sauternes egy-kétszáz évvel később látták meg a napvilágot. 


🍑Jellemző illat- és ízjegyei közé tartozik a birsalma, a kajszibarack, a méz, a gyömbér és a marcipán. Érdemes jól behűtve, akár 10 fok körül fogyasztani. 


☀️Tokajban számos első osztályú dűlő található, mint a Nyulászó, a Szent Tamás, a Király, az Úrágya vagy a Betsek, ha van rá mód ezekről a dűlőkről mindenképpen érdemes aszút kóstolni. 


🚜Az aszúhoz szüretelt aszúszemekből hagyják, hogy az eszméletlen édes lé, vagyis az esszencia, magától kifolyjon. Préselés előtt egy-öt napig áztatják friss mustban, illetve részben kierjesztett alapborban. Az arány kb. egy kilogramm az egy literhez préselés előtt. Beindul az erjedés, amelynek gyorsaságát a cukortartalom és a pince hőmérséklete együtt szabályozzák. A leggazdagabb és legfinomabb borok tartják meg a legmagasabb arányban természetes cukortartalmukat, így alkoholszintjük az évjárattól függően 9-10% lesz. 


🍯Az édesség mértékét hagyományosan a puttonyszám fejezi ki: vagyis az, hogy hány 20 kilós puttony aszúszemet adtak egy gönczi hordó (136 liter) alapborhoz; bár manapság már leginkább a borban mért maradékcukor alapján számítják. A mai borok 5 vagy 6 puttonyos aszúk, melyek cukortartalma 120 gramm/litertől akár több, mint 200 g/l is lehet. 


🥂Sajnos ma Magyarországon nem elég gyakori szokás aszút vagy szamorodnit fogyasztani, ennek megváltoztatása nem titkolt célja a Vinum Voyage-nak. Ha egyelőre máskor nem is, legalább az ünnepek alatt érdemes elővenni és elmélyedni egy palack aszúban. Kellemes kóstolást kívánunk! 


Forrás: A Bor Világatlasza - Hugh Johnson & Jancis Robinson 

Vissza a blogba