Chardonnay világnap

Chardonnay világnap

🍇 Május 23, 2024-ben ma van a Chardonnay világnapja! 🥳 A sokak által kedvelt szőlőfajta „őshazája” Burgundia, Franciaország 🇫🇷, ahol már XVII. századi feljegyzések is említik 📜. Korai érésű, bő termésű fajta, amely kedveli a meszes-agyagos talajt és sokféle klimatikus adottsághoz képes alkalmazkodni 🌍.

 



A Chardonnay legfőbb termőhelyei Franciaország (Burgundia, Champagne) 🍾, Olaszország (Veneto környéke) 🇮🇹 és az Egyesült Államok (Kalifornia) 🇺🇸, de világszerte mintegy 40 országban termesztik 🌎, így az egyik legelterjedtebb fehér szőlőfajta. A Chardonnay számos stílushoz remek alapanyag, a reduktívtól❄️ a testes, hordós borokig 🌞. Neutrális aromavilágú fajta, így jól reagál a héjon áztatásra, a hordózásra, a battonage-ra, a dongázásra, a chipsezésre, sőt még a finomseprőn érlelésre is🍾.

A Chardonnay sokszínűsége és klimatikus alkalmazkodása miatt az eleinte hatalmas rajongást kiváltó fajta az „ABC – Anything But Chardonnay” mozgalomig is eljutott 📉.

 


Legfőbb ízjegyei változatosak:
- Hidegebb régiókban (pl. Chablis) 🥶 a hordózatlan Chardonnay ropogós és ásványos karakterű, csillaggyümölcs 🌟, birsalma 🍏, lime-héj 🍋, fehér virágok 🌸 és kréta jegyekkel 🪨.
- Kissé melegebb éghajlaton (pl. Burgundia) 🌤️ a melegebb ízjegyek dominálnak magasabb alkoholtartalommal 🍷. A hordóhasználat miatt krémesség és vajasság jelenik meg 🧈.
- Melegebb éghajlaton (pl. Ausztrália gránit talaján) ☀️ sokan házasítják a hordós és tartályos tételeket, így krémes-gyümölcsös borok készülnek 🍑🥭🍊, őszibarack, mangó, mandarin, vanília, citromkrém és lonc jegyekkel 🍋🌼.

 


Ételpárosításnál a melegebb stílusú borok kiválóan párosíthatók krémesebb camembert sajtokkal 🧀, zsírosabb halakkal 🐟 és füstölt húsokkal 🥓.

Champagne-ról szóló további érdekességekért, nézd meg a tavaly december 31-i posztot! 🥂✨

 

💬 Írd meg Instagram kommentben a kedvenc Chardonnay élményed!

Képek: Vinum Voyage

Szakmai konzulens: Trembeczki Attila 

Vissza a blogba