Cabernet Sauvignon világnap

Cabernet Sauvignon világnap

2024-ben szeptembr 5-én van a Cabernet Sauvignon világnapja! 🍇🌍
A fajta valamikor a 18. században született a Cabernet Franc 🍷 és a Sauvignon Blanc 🍇 keresztezéséből. Franciaországból, Bordeauxból terjedt el a nagyvilágba 🌍. Otthonában az egyik legismertebb házasítás, a Bordeaux blend alapja, ami Cabernet Sauvignon 🍷, Cabernet Franc 🍇 és Merlot 🍷 házasítása.

 


Világszinten közel 290.000 hektáron termesztik 🌱, ezzel a legnagyobb mennyiségben termesztett kékszőlő 🍇.
Borait közepesnél magasabb alkohol, nagy test és magas tannin jellemzi 🍷, savakban és aromatikában kiváló fajta, ha gondos kezek művelik 🙌. Legjobb borai akár 10 évnél tovább is érlelhetők ⏳.
Főbb termőhelyei Franciaországon kívül 🇫🇷 Chile 🇨🇱, az Egyesült Államok 🇺🇸, Ausztrália 🇦🇺, Spanyolország 🇪🇸, Kína 🇨🇳, Argentína 🇦🇷, Olaszország 🇮🇹 és Dél-Afrika 🇿🇦.
Magyarországon Szekszárdból 🍇, Villányból 🍷 és Egerből keressük a boltok polcain fajtaként vagy házasításként 🛒.
Jellemző illat- és ízjegyei között szerepel a fekete meggy 🍒, a fekete ribizli 🍇, a grafit 🖊️ és az édes fűszerek 🌿. Érettségtől függően találunk még benne vegetális aromákat is, pl. zöld paprikát 🫑, mentát 🌿.

 


Gyakran kap hordós érlelést 🛢️, ami kifejezetten kedvez a fajtának, tannin lágyító hatása miatt, illetve megjelennek benne olyan hordófűszerek is, mint a vanília 🍦, a füst 🔥 vagy a kávé ☕.
Ételek mellé kiválóan párosítható 🍽️, legyen szó grillezett húsokról 🍖, borsos, fűszeres mártásokról 🌶️ vagy intenzívebb ízvilágú ételekről 🍲.
Fogyasztása 16-18 Celsius-fokon, öblös, nagy borospohárból ajánlott 🍷.

 

💬 Írd meg Instagram kommentben kedvenc Cabernet Sauvignon élményed! 

Képek: Vinum Voyage

Szakmai konzulens: Trembeczki Attila 

Vissza a blogba